________________________________________________________

LES MARAVELLES DEL RIU SENIA


El riu Sénia constitiueix el nexe d´unió entre Catalunya i el País Valencià i és el límit administratiu d´ambdues communitats. Deixant de banda els límits entre comunitats, el riu és la porta d´entrada a la Tinença de Benifassà i l´accés natural al massís dels Ports. D´altra banda cal ressaltar la importància del riu com a corredor biològic entre les parts altes del massís muntanyós i les planes interiors per on discorre de camí a la mar.

El riu Sénia naix al barranc del Salt, molt a prop del poble de Fredes i desemboca al Mediterrani entre les poblacions d´Alcanar i Vinaros,més concretament a la zona coneguda com Sol de Riu. La capçalera del riu està constituida per un entramat de barrancs que només porten aigua durant les epoques de pluges, a excepció d´alguns barrancs com el del Salt o la Fou a l´alçada de la font del Teix. Els més importants són el barranc de la Fou i el de la Pobla, que conflueixen a l´embassament que regula el cabal aigües avall. A partir d´aquest punt, el cabal és constant durant uns 10 km i podem observar un riu envoltat d´un frondós bosc de ribera amb paratges que inviten a visitar-lo.

Un altre dels atractius del riu són els tolls, basses naturals formades pel desgast de l´aigua en el seu pas per damunt de la roca calcària. També hi ha basses artificials fetes per la mà de l´home, conegudes com peixeres, partidors o tanques. A partir de la construcció de petites preses, es canalitzava l´aigua a una sequia i d´aquesta forma es formava la bassa. Normalment, l´aigua canalitzada per aquests sistemes es destinava per a l´ús agrícola o industrial. Avui dia, aquestes peixeres i tolls són excel.lents llocs per gaudir d´un bon bany i refrescar-se de la calor de l´estiu.

Fotos: rafel40
Font: lasenia.net

2 comentaris:

  1. ei,
    molt xules les fotografies, hi ha perspectives vertaderament interessants, si que m'agradaria saber com t'ho has fet per a fer-les.
    Avanti amb les fotos i felicitats pel concurs guanyat.
    Pepet i marieta

    ResponElimina

Blog Widget by LinkWithin